5 tips bij peesklachten

door | 24 januari 2022 | blog

Westendorp Fysiotherapie Nieuwegein

Peesklachten, of in vaktermen een tendinopathie, zijn bij sporters een veelvoorkomend probleem. Het zijn frustrerende blessures waarvan het herstel vaak lang duurt.

De meest voorkomende peesgebieden die aangedaan zijn: rotator cuff, extensoren of strekkers van de onderarm, de achillespees, de pees van de tibialis posterior en de patella of kniepees (Wu 2017).

Met deze 5 tips wil ik je wat richting en inzicht geven in het herstel.

achillespees peesklachten

1. Bouw je belasting op

Vaak zie je na een lange winterrust in het begin van het jaar dat hardlopers weer vol goede moet het hardlopen oppakken. Met de laatst gelopen afstand nog vers in het geheugen gaan deze hardlopers weer verder met waar ze gebleven waren. De conditie en de spieren kunnen dit vaak wel aan, maar de pezen hebben hier wel onder te lijden. Een van de grootste oorzaken van peesklachten is dan ook een plotselinge toename van belasting. Wil je peesproblemen voorkomen, zorg dan dat je de belasting rustig opbouwt.

2. Hoe train ik de pees?

De meest evidence based behandeling van peesklachten is oefentherapie. Je pezen hebben twee functies. De eerste is om de krachten van spieren over te brengen naar de botten om beweging in gang te zetten. De tweede is de opslag en het vrijlaten van energie. Je pezen ontwikkelen zich alleen maar door ze te belasten. Rust of passieve technieken helpen dus niet (Silbernagel 2015, Dominguez-Romero 2021).

3. Rust alleen helpt niet bij peesklachten

Van rust herstelt je pees niet. De pees kan kalmeren en de pijn kan tijdelijk verminderen, maar wanneer de pees weer belast wordt komt de pijn weer terug. Rust zorgt er niet voor dat de pees meer belastbaarheid krijgt.
Tijdelijk de belasting terug brengen kan de pees wel tot rust brengen, maar daarna moet de belastbaarheid opgebouwd worden. Rust is dus relatief. Blijf niet stilzitten (Silbernagel 2007).

4. Heb geduld

Je pezen reageren langzaam op de oefentherapie. Daarom is het belangrijk om niet je geduld te verliezen. Peesherstel duurt maanden.

Wanneer je de belasting te snel opbouwt kan het zijn dat je weer een toename van pijn ervaart. Dit kan het herstel iets vertragen.

Het is moeilijk om dit goed op te bouwen. Er is een dunne lijn tussen belasten en overbelasten. Hou daarom ook rekening met een hobbelig herstel (Silbernagel 2015)

5. Wees niet bang om te bewegen

Angst om te bewegen is heel logisch. Immers tijdens of na de inspanning kan er pijn optreden in de pees en pijn staat meestal voor schade. Het idee is dan snel om dan maar niet meer te bewegen om schade te voorkomen.
Je pezen hebben dus juist beweging nodig om te herstellen. Bewegingsangst voorkomt dat je in beweging komt en daarom is het zo belangrijk om je goed te laten informeren. Stilzitten en rust vertraagd het hertel en als sporter wil je juist zo snel mogelijk weer klachtenvrij kunnen sporten (Alghamndi 2021).

Heb je klachten en zit je nog met vragen of heb je hulp nodig, neem dan contact op via de site!